De met ijs bedekte Noord Rivier

Doodstraffen
voor sodomie
met kinderen

De zwarte slaaf Jan Creoly, die in 1646 werd gewurgd en daarna verbrand, was de eerste man die in Noord-Amerika voor een seks-daad ter dood werd gebracht.

In die tijd vonden de meeste Nederlanders sodomie heel erg. Als een man sodomie pleegde met kinderen (nu noemen we dat pedofilie) kreeg hij daar zonder pardon de doodstraf voor. Of de dader blank of zwart was maakte geen verschil. De man werd in het openbaar gewurgd, opgehangen of verdronken.

Jan Creoly was in Amerika dus wel de eerste, maar zeker niet de laatste die zo streng werd gestraft...

Het jaar daarop - in 1647 - werd de beroemde ontdekkingsreiziger Harmen Meyndertz van den Bogaert betrapt bij sodomie met zijn zwarte slaaf Tobias. Van den Bogaert vluchtte naar zijn vrienden, de Mohawk indianen. Hij werd opgespoord en meegenomen naar het fort. Daar ontsnapte hij, maar bij zijn vlucht over de met ijs bedekte Noord Rivier (nu de Hudson) zakte hij door het ijs en verdronk.

Op de foto hierboven zie je de Noord Rivier (Hudson) met ijs bedekt.

In 1660 werd de soldaat Jan Quisthout van der Linde ook schuldig bevonden aan sodomie met een weesjongen die hij in dienst had. Zijn wapens werden afgepakt en zijn zwaard werd gebroken. Daarna werd hij in een zak gestopt die in de Noord Rivier werd gegooid. Zo verdronk hij. De weesjongen, het slachtoffer dus, werd (net als Manuel Congo) flink afgeranseld.