Waupatukway krijgt eerste boek

Presentatie Manhatan in indianenreservaat Paugussett aan Waupatukway

StarRob vertelt Waupatukway waarom zij het eerste exemplaar van Manhatan krijgt, terwijl haar moeder in tranen toekijkt. In het midden Waupatukways zoon

Op 4 april 2009 reisde schrijver Rob Ruggenberg met dertien Nederlandse en Vlaamse kinderen naar de Paugussett indianen in Amerika. In het indianen-reservaat overhandigde hij aan Waupatukway het allereerste exemplaar van Manhatan.

Rob ontmoette Waupatukway hier vijftien jaar geleden. Ze was toen een 13-jarige tiener, "een stoer en een beetje bozig meisje", zoals Rob zei. Waupatukway was de dochter van opperhoofd Grote Adelaar.

Toen Rob Manhatan schreef, gebruikte hij de naam en het stoere karakter van de echte Waupatukway voor de heldin van zijn verhaal (dat zich 400 jaar geleden afspeelt).

Stammoeder

Nu is de echte Waupatukway 28 jaar en moeder van drie kinderen. Nadat Grote Adelaar vorig jaar overleed, werd zij stammoeder van de Paugussett indianen.

In een toespraakje, bij het graf van Grote Adelaar, zei Rob dat de indianen meer respect verdienen.

"Nederland en Amerika vieren nu dat Henry Hudson 400 jaar geleden Manhattan ontdekte, maar dat wij in de jaren daarna indianenstammen uitroeiden wordt het liefst vergeten", zei Rob.

Waupatukway was ontzettend trots dat zoveel Nederlanders naar het reservaat waren gekomen om haar en de andere indianen te ontmoeten.

Ze was ook erg blij met het boek. "Ik moet lachen van geluk", zei ze. "Wat een geweldige dag!"

Waupatukway met Manhatan

StarWaupatukway trots met haar Manhatan

StarTV-interview over de aanbieding van Manhatan

Rob leest voor in indianenreservaat Paugussett

StarBij het kampvuur leest Rob voor (in het Engels) aan indiaanse en Nederlandse kinderen

Foto´s: René Clement