Lesmateriaal voor het onderwijs

Nieuw Amsterdam

StarNieuw Amsterdam was de hoofdstad van de kolonie Nieuw Nederland.
   De stad lag op het eiland Manhatan

Tabak, mais, hout, beverbont — economisch leek Nieuw Nederland een voltreffer. Menselijk gezien was de kolonie een drama.

Manhatan, de nieuwe historische jeugdroman van Rob Ruggenberg biedt aanknopingspunten bij onderwerpen als economie, koloniale expansie, (rassen-)discriminatie, slavernij en vriendschap.

Zoals alle boeken van Ruggenberg is ook Manhatan erg spannend. Het boek biedt veel leesplezier en is geschikt voor een brede groep: vanaf basisschool groep 7 tot en met de derde klas van het voortgezet onderwijs. Uit de reacties blijkt dat Ruggenbergs boeken ook graag worden gelezen door jongeren die "niet zo van lezen houden".

Hulp

Scholen die projecten rond het boek ontwikkelen kunnen onbeperkt gebruik maken van deze website. De site biedt leerlingen hulp bij het maken van een werkstuk of leesverslag. Er is veel feitelijke informatie over Nieuw Nederland en zijn inwoners. De site vertelt hoe de kleine Nederlandse kolonie uitgroeide tot het machtige New York.

Aanvullende vragen van docenten/leerlingen (via email of Facebook) beantwoordt Ruggenberg meestal binnen enkele dagen.

Schrijver op bezoek

Klik hier voor de website van de stichting Schrijvers School SamenlevingRuggenberg komt ook in de klas op bezoek, als de docent of leerkracht dat wil. Grote delen van het boek zijn gebaseerd op feiten. Hij laat dat zien, vertelt over het onderzoek dat hij voor het boek heeft gedaan en neemt bijzondere voorwerpen mee uit de periode waarin het boek speelt. Hij is aangesloten bij de stichting Schrijvers School Samenleving (SSS).

Klik hier voor de website van de Stichting Lezen in Belgie Lezingen in België zijn ook mogelijk, ook met subsidie. De auteur heeft hiervoor speciale afspraken met de Stichting Lezen in België. Meer informatie op www.stichtinglezen.be of neem contact op via telefoonnummer 02.201.00.32 in Antwerpen.

Gele scheidingslijn