Boekbespreking, spreekbeurt of presentatie

Klik hier om terug te keren naar het feiten overzicht

StarIeder kind moet leren - in "Manhatan" leert Waupatukway schieten met pijl en boog. Haar oom Petakaluns blijkt later een echte rotzak te zijn (foto van echte indianen uit 1900)

Deze pagina is bedoeld voor scholieren of studenten die Manhatan gebruiken voor een werkstuk, een boekbespreking, een spreekbeurt of een presentatie.

Je vindt hier feitelijke informatie over het boek, de inhoud, de auteur en de tekenaars.

bullet Auteur
De schrijver van Manhatan is Rob Ruggenberg. Hij is van beroep dagblad-journalist. Dit is zijn derde jeugdroman (de eerste was Het verraad van Waterdunen, de tweede was Slavenhaler, de vierde was IJsbarbaar en de vijfde is De boogschutter van Hirado ).

omslag Manhatanbullet Omslag
Martijn van der Linden heeft de omslag gemaakt pijltje Daarop zie je hoe een van de hoofdpersonen, het indiaanse meisje Waupatukway, naar de galg wordt gebracht. Op de achtergrond de huizen, molen en kerk van Nieuw-Amsterdam.

bullet Landkaart
De kaart in Manhatan is getekend door Peter-Paul Rauwerda. Hij heeft gebruik gemaakt van oude landkaarten, om de situatie in 1643 zo precies mogelijk weer te geven.

bullet Nieuw-Nederland
Achtergronden over de kolonie Nieuw-Nederland, het eiland Manhatan, de zwarte slaven, de indianen en dergelijke, vind je via de pagina Is dit echt gebeurd?

bullet Genre
Manhatan is een historische jeugdroman. Het avontuur speelt zich af in 1642 en 1643.

bullet Plaatsen
Het boek begint in Amsterdam. Daarna verplaatst het verhaal zich naar Amerika: het Lange Eiland (dat tegenwoordig Long Island heet), het eiland Manhatan en de hoofdplaats Nieuw-Amsterdam.

bullet Het onderwerp/thema
Zoals in alle boeken van Rob Ruggenberg is het thema: hoe kinderen grote moeilijkheden overwinnen. De hoofdpersonen zijn in de harde, rauwe wereld van de volwassenen aan hun lot overgelaten. Ze kunnen alleen overleven dankzij hun vriendschap en hun trouw aan elkaar.

bullet Het verhaal
Lees het boek Smiley. Korte samenvattingen staan op de achterkant van het boek, en in de aankondiging van uitgeverij Querido.

bullet De hoofdpersonen
Peye: een Nederlandse jongen die wraak wil nemen op zijn vader, die in Amerika woont.
Waupatukway: een indiaans meisje dat op de vlucht is.
Manuel: een zwarte slavenjongen die zwaar wordt gestraft.

bullet Bijfiguren
Catryn Davids: Peyes moeder, die als prostituee de kost verdient.
Mul: een matroos met een scheef gezicht en een onaangenaam karakter.
Willem Kieft: de wrede directeur-generaal van Nieuw-Nederland, die een oorlog tegen de indianen begint.
Petakaluns: een oom van Waupatukway, die verslaafd raakt aan sterke drank.
Eva: een Nederlands meisje, vriendin van Waupatukway.
Sergeant Rodolff: een militair die de orders van Kieft nauwgezet uitvoert, ook als hij uit moorden wordt gestuurd.

bullet Karakters
Peye is een pechvogel, die veel tegenslag ondervindt in zijn leven. Waupatukway is een flinke meid die leert om voor zichzelf te zorgen. Manuel is een eenzame jongen, die lijdt onder het slavenbestaan en droomt van wraak op de blanken.

bullet Bedoeling
De belangrijkste bedoeling van de auteur was een spannend en interessant boek te schrijven (en ook een beetje belangstelling voor geschiedenis te wekken).

bullet Publicatie
De eerste druk van Manhatan kwam uit op 4 april 2009; op die dag werd het eerste exemplaar in Amerika aangeboden aan Waupatukway, dochter van indianen-opperhoofd Grote Adelaar. De uitgever is Querido, in Amsterdam.

bullet Prijzen
Bekroond!  In september 2009 werd Manhatan genomineerd voor de Archeonprijs, voor de beste Nederlandse historische jeugdroman van de afgelopen twee jaar.
Bekroond!  In november 2010 werd Manhatan bekroond met de Publieksprijs Kinderboekwinkels 2010.
Bekroond!  In maart 2011 werd het boek bekroond met de Publieksprijs Jeugdliteratuur van de Brabantse Letteren 2011.
Bekroond!  Manhatan werd ook gekozen tot Kerntitel voor de Jonge Jury 2010-2011.

bullet Foto's
Als je voor je verslag of werkstuk foto's nodig hebt van het boek of van de schrijver, kijk dan eens op deze media-pagina. Deze foto's zijn in hoge resolutie en geschikt om te printen. Lees ook de opmerking hieronder over het copyright.

Mailtje sturen naar Rob Ruggenberg 

 

Rob Ruggenberg,
de schrijver van het boek (foto rechts).

J


Gele scheidingslijn

Meer informatie

Gele stip Meer informatie over Nieuw-Nederland, Manhatan, de indianen en de zwarte slaven vind je via de pagina Is dit echt gebeurd?  Gele stip Je kunt hier ook recensies en andere artikelen lezen die in kranten en tijdschriften hebben gestaan  Gele stip Meer informatie over de schrijver van het boek en over de tekenaar van de omslag krijg je via het menu aan de linkerkant  Gele stip Bij het schrijven van Manhatan en bij het maken van deze website heeft de schrijver gebruik gemaakt van deze bronnen.

Gele scheidingslijn