Martijn van der Linden, tekenaar

Foto Martijn van der Linden en Rob Ruggenberg

StarTekenaar Martijn van der Linden (links) en schrijver Rob Ruggenberg

Omslag ManhatanDe omslag van Manhatan is geschilderd door Martijn van der Linden. Hij is een van de belangrijkste jonge kunstenaars van ons land.

Martijn maakte ook al die prachtige omslagen van Robs boeken Het verraad van Waterdunen en Slavenhaler.

Hij heeft al heel veel boekomslagen en andere illustraties gemaakt. Zijn werk verschijnt ook in andere landen zoals Duitsland, Engeland, Amerika, Frankrijk, Japan en Korea.

Je kunt zien hoe Martijn de omslag van Manhatan heeft ontworpen: zijn eerste (nogal heftige) schets, wat hij daarna maakte en ten slotte het uitgewerkte resultaat. Heel bijzonder!

Wedstrijden

Martijn van der Linden werd in 1979 geboren in Oostburg (Zeeuws-Vlaanderen). Op zijn zevende verhuisde hij naar Heinkenszand. Al gauw begon hij cursussen striptekenen en animatie te volgen en won hij verschillende tekenwedstrijden.

Martijn wist zeker dat hij tekenaar wilde worden, maar als hij een ander beroep zou móeten kiezen, zou het iets met dieren zijn. Hij is gek op dieren en hij kan ze ook prachtig tekenen en schilderen.

Na het Goese Lyceum en het VWO ging Martijn op zijn 17de naar Rotterdam om daar te studeren aan de Willem de Kooning Academie. In 2001 studeerde hij af. Vanaf die tijd kreeg hij veel opdrachten voor boekomslagen van verschillende uitgeverijen.

Voorbeelden

Voorbeelden voor Martijn zijn de tekenaars Bilal en Mattotti, vooral om hun techniek en kleurgebruik.

Opmerkelijk is dat Martijn zelf een beetje kleurenblind is (net als de schrijver Rob Ruggenberg trouwens), maar dat lijkt geen enkel probleem bij het schilderen.

Martijn werkt ook graag met zijn vriendin Maranke Rinck, die verhalen schrijft. Samen maakten ze prachtige prentenboeken, zoals Ik voel een voet!, Het prinsenkind en Meisjes om te zoenen.

Boekenkast

Hieronder vind je een lijst met boeken waar Martijn de omslag voor gemaakt heeft of geïllustreerd. Daar zit vast een boek bij dat je kent en dat je misschien wel in je boekenkast hebt staan!

Manhatan balletje Slavenhaler balletje Het verraad van Waterdunen balletje Het prinsenkind balletje Meisjes om te zoenen balletje Ik voel een voet! balletje Slaap schildpad slaap balletje Rommelkatje balletje Voor jou, voor wie anders balletje Op de rug van de tijger balletje De zomer van Winn-Dixie balletje Bloedbroeders balletje De zonnegod balletje Igor balletje Het verhaal met een tong balletje Blikschade balletje Venster in de nacht balletje Bezoek van Mister P. balletje De vloek van het verdwenen boek balletje Het mysterie van de Nachtwacht balletje Het geheim van ridder Leander balletje Cheffie is de baas balletje Cheffie bijt door balletje Medicijnmeester balletje Sofie en de witte kameel balletje Zoektocht in Katoren balletje De lol balletje Veertjes Dans balletje Vrije val balletje De lol balletje Koers pal noord balletje Het bloed van de verraders balletje Aangespoeld balletje Dreiging aan het meer balletje Aan de bal balletje Robin Hood balletje Desnoods met geweld balletje Brief uit Hollanda balletje Meisje of mummie balletje Het net van de vuurgod balletje Marie-li balletje Ben is dood balletje De geest op het dak balletje Zoon van de Souk balletje Gekaapt! balletje Ro en de Windmachine balletje Sisa balletje De magische wereld van koning Arthurballetje Arthur in het tussenland balletje Arthur en de zienersteen balletje Arthur en de koning van de Middenmarkballetje Wachten op Apollo balletje Elske balletje De leukste jongen van de school balletje Eiland in de wind balletje Vals beschuldigd balletje Venster in de nacht balletje Victorie! balletje Colman balletje Yasha's vader balletje Spatje balletje Blauw balletje De bastaard van Brussel balletje Het Hercynische Woud balletje Leerling van de kraai.


gele lijn

Gele stip  Meer weten? Kijk eens op Martijns website.