Waar komt die naam Manhat(t)an vandaan?

Manhattan in New York vandaag de dag Klik op de foto om terug te keren naar het feiten overzicht

StarNieuw Amsterdam oftewel New York op het eiland Man

Manhatan is een indiaans woord. Daarover zijn de geleerden het eens. Maar hoe je het woord schrijft en wat het precies betekent weet niemand zeker.

Tegenwoordig heet het eiland Manhattan (met dubbel t). Het is nu het belangrijkste deel van de miljoenenstad New York.

Oude kaarten

Hoe heette het eiland nu echt? Als je oude kaarten en platen bekijkt die gemaakt zijn in de 17de eeuw (de tijd dat Manhatan speelt) dan word je niet veel wijzer. Een paar voorbeelden:

Manatthans - 17de eeuwse kaart

Manatthans

 

Manhatans - 17de eeuwse kaart

Manhatans

 

Man - 17de eeuwse kaart

Man

Manhattans - 17de eeuwse kaart

Manhattans

 

Manatus - 17de eeuwse kaart

Manatus

 

Manhates - 17de eeuwse kaart

Manhates

In oude boeken kom je nóg meer schrijfwijzen tegen, zoals Manhatan, Mannahatas, Manatoes, Menatay, Manhatoes, Manahatta en Mannahatting.

Heuvelachtig eiland

De indianen hadden geen geschreven taal, dus we moeten ons behelpen met wat de Europeanen opschreven. Toen de eerste Europeanen vroegen hoe dat eiland heette, hebben de indianen misschien zoiets geantwoord als 'mana hatta'. In sommige indianen-talen betekende Man of mana eiland. En hatta of hatan betekende heuvel.

Dat klopte een beetje, want achter de moerassige rietvelden langs de rivieren zagen die Europeanen groene heuvels.

Maar in een ander dialect betekent Manahatta rotsachtig eiland. En in andere indianen-talen bestaat het woord Mannahatting, dat gebroken land betekent. En in weer een andere taal heette het eiland Mahataouh: de plaats om hout voor een pijl en boog te halen.

Wie het precies weet mag het zeggen...

Steeds anders

Omdat er in dit gebied veel indianenstammen woonden, die allemaal de naam anders uitspraken, werd het eiland dus steeds anders genoemd. Vandaar misschien al die verschillende schrijfwijzen.

Europeanen noemden het land soms ook naar het volk dat ze er aantroffen. Daar zou die s achter sommige spellingswijzen (Manhatans Mannahattas enz.) vandaan kunnen komen. Op dat eiland woonden de Manhatans.

Precies andersom ?

Sommige onderzoekers denken nu dat het precies andersom gebeurde. De indianen noemden de plaats waar ze vandaan kwamen en de Europeanen dachten dan dat de naam van hun stam was. Maar die stammen bestonden helemaal niet! Het was gewoon dezelfde stam, waarvan de leden op verschillende plaatsen woonden.

Wetenschappers weten niet wie er gelijk heeft. Het is misschien een verklaring voor het feit dat van sommige stammen nooit een spoor is gevonden.

Nog vaak één t

De dubbele t in de naam Manhattan, die tegenwoordig wordt gebruikt, verschijnt pas een tijdje nadat de Engelsen het eiland van de Nederlanders afpakten.

Eerst schreven de Engelsen de naam ook met één t, kijk maar hieronder. Dit staat in een officieel stuk uit 1674 (dat is het jaar waarin de Engelsen Manhatan definitief in handen kregen):

The Records of New Amsterdam from 1653 to 1674 Anno Domini : Minutes of the court of burgomasters and schepens, Sept. 11, 1673 to Nov. 10. 1674, inclusive. Administrative minutes, March 8, 1657 to Jan. 28, 1661

Ook in de eeuwen daarna - tot aan het einde van de negentiende eeuw - kom je nog vaak het woord Manhatan met één t tegen. Kijk maar eens naar deze voorbeelden (en gek genoeg komt het af en toe nog steeds voor).

Pas in de twintigste eeuw maakte de oude naam Manhatan definitief plaats voor het moderne Manhattan. Veel andere Nederlandse namen verdwenen in die periode voor altijd van de kaart.

Maar als je goed kijkt naar de namen van veel stadjes en dorpen rond New York, dan vind je die oude Nederlandse namen er soms in terug!


Gele scheidingslijn

Meer weten?

Gele stip Wil je meer weten? Bestudeer zelf de bronnen (boeken en artikelen), die schrijver Rob Ruggenberg over dit onderwerp heeft gelezen.

Gele stip MEER FEITEN :  Peyes wereld  |  Waupatukways wereld  |  Manuels wereld  |  Nieuw-Amsterdam  |  New York  |  Kiefts oorlog  |  Het houten paerd  |  Bijbel en sodomie  |  Doodstraf  |  Verloren taal  |  Nederlandse woorden  |  Was ik maar indiaan!  |  Fotopagina's  | 

Gele scheidingslijn

Terug naar het feiten overzicht.