Waupatukway, indiaanse

Waupatukway zag er ongeveer zo uit. Klik op de foto om terug te keren naar het feiten overzicht

StarWaupatukway zag er ongeveer zo uit

Waupatukway is de heldin van het verhaal. Spreek uit: Waup-atoek-kwee. Ze zag er ongeveer uit als het indiaanse meisje hierboven, zegt schrijver Rob Ruggenberg.

Maar het blijft een gok. Waupatukway leefde in 1643, dus ongeveer 365 jaar geleden. De foto van het indianenmeisje hierboven dateert van 100 jaar geleden.

Op de foto draagt het indianenmeisje haar haar anders dan Waupatukway. Zoals je in Manhatan kunt lezen had Waupatukway het haar aan één kant van haar hoofd weggeschoren. Maar er waren in die tijd ook meisjes die hun haar gewoon lang droegen.

De naam Waupatukway

De naam Waupatukway is bijzonder. We weten wat het betekent: Wit Hert. Omdat alleen jonge herten wit zijn, betekent het ook Jong Hert. Het woord komt voor in verschillende indiaanse talen, maar het wordt steeds anders geschreven, bijvoorbeeld als Ap-ah-too'hkway, of als ApaXtu'Xkwe.

Hieronder zie je nog enkele oude foto's van andere indianenmeisjes:

Leek zij op Waupatukway?Leek zij op Waupatukway?Leek zij op Waupatukway?Leek zij op Waupatukway?Leek zij op Waupatukway?

Oom Petakaluns

De tekening hieronder is gemaakt op Manhatan in 1655, dat is dus echt in de tijd van Waupatukway. Je ziet een indiaans meisje en een man met een speer en pijl en boog. Dat zou oom Petakaluns kunnen zijn!

Indianenmeisje en -man

Let op de honden links en rechts. In het midden zie je een paar grote vogels en indianenhut met een halfrond dak. Op de achtergrond de heuvels waaraan Manhatan zijn naam te danken heeft. De prent staat in een heel oud boek (Kort Historiael, van David de Vries) met dun papier, vandaar dat de letters van de volgende bladzijde er doorheen schemeren.

Hoe het dorp van Waupatukway er uitzag, weten we niet. Misschien zoals op deze tekening uit die tijd?

De moo´hool

moo’hoolOp de foto rechts zie je een indiaanse vrouw in een moo´hool, het bootje waarmee Waupatukway en Eva op avontuur gaanpijltje

Het is een kleine eenpersoons kano, gemaakt van stokken en dierenhuiden. Wat een klein bootje!

Geen wonder dat Peye bijna niet kan geloven dat Waupatukway met zo'n moo´hool een stukje over zee is komen varen.

Als je nog meer honderd jaar oude foto's wilt zien van echte indianen klik dan hier.

Hoe liep het af?

Lezers willen altijd graag weten hoe het verder ging met de hoofdpersonen van een boek. Misschien vind je het antwoord op die vraag aan de zuidkust van Long Island, dat toen het Lange Eiland heette. Daar woont nu een grote groep zwarte indianen in een reservaat. Deze Unkechaug stam sprak in 1740 nog Nederlands! De stam bestaat uit ongeveer driehonderd gezinnen.

In 1993 heeft Rob, de schrijver van Manhatan, het reservaat bezocht en lang gesproken met het opperhoofd Eenzame Otter. Het opperhoofd wist geen verklaring voor de donkere huidskleur van zijn stamgenoten. Hij dacht dat er vroeger misschien een of meer Afrikanen, misschien wel ontsnapte slaven, in de stam waren opgenomen.

Aan het eind van Manhatan kanoën Waupatukway en Manuel precies de kant op waar de Unkechaug nu wonen!

Dus?

indiaanse kano's

StarIndiaanse achtervolging op zee (tekening op een hele oude kaart van Nieuw-Nederland)


Gele scheidingslijn

Meer weten?

Gele stip Wil je meer weten? Bestudeer zelf de bronnen (boeken en artikelen), die schrijver Rob Ruggenberg over dit onderwerp heeft gelezen.

Gele stip MEER FEITEN :  Peyes wereld  |  Manuels wereld  |  Nieuw-Amsterdam  |  Manha(t)tan  |  New York  |  Kiefts oorlog  |  Het houten paerd  |  Bijbel en sodomie  |  Doodstraf  |  Verloren taal  |  Nederlandse woorden  |  Was ik maar indiaan!  |  Fotopagina's  | 

Gele scheidingslijn

Terug naar het feiten overzicht.